Pendeš i Chen Bo

Kina donira 2,5 milijuna KM za vojnu pomoć BiH

Sporazum su potpisale ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanica NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo
Vijesti / Flash | 06. 12. 2017. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Narodne Republike Kine (NR Kine) potpisan je danas u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisale ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanica NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo.

Svečanosti potpisivanja Sporazuma nazočio je zamjenik ministra obrane Sead Jusić, kao i pomoćnici ministra obrane iz sektora za međunarodnu suradnju, politiku i planove i nabavku i logistiku, kao i generalbojnik Mirko Tepšić u svojstvu predstavnika Zajedničkog stožera OS BiH.

FOTO: PR Oružane snage / Sporazumom sa Ministarstvom obrane NR Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu kineska strana je odlučila donirati 10 milijuna juana

Pored  veleposlanice Chen Bo, potpisivanju Sporazuma sa kineske strane nazočili su vojni ataše NR Kine u BiH stariji pukovnik Luo Tiefeng i asistent vojnog atašea brigadir Zang Zizhe.

Sporazumom sa Ministarstvom obrane NR Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu kineska strana je odlučila donirati 10 milijuna juana, što je protuvrijednost oko 2,5 milijuna konvertibilnih maraka, a ogledat će se u isporuci specijaliziranih inženjerijskih i građevinskih mašina za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prije potpisivanja Sporazuma, ministrica Pendeš je veleposlanici Chen Bo zahvalila na pomoći i podršci koju Vlada NR Kine pruža Bosni i Hercegovini u smislu dodatnog jačanja sposobnosti 
Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj sporazum će posebno osnažiti inženjerijske kapacitete Oružanih snaga BiH koji će biti angažirani u realizaciji misijskih zadataka, a tiču se pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda te u izgradnji i popravci potrebne infrastrukture u našim lokalnim zajednicama.
Sugovornici su tijekom susreta naglasili uspješnu suradnju u oblasti obrane i izrazili želju za nastavkom i produbljenjem ove suradnje i u narednom periodu, te još jednom istaknuli značaj ove donacije ne samo za Oružane snage BiH, već i za sve stanovnike Bosne  Hercegovine koji će na neizravan način imati koristi od ove pomoći.

FOTO: PR Oružane snage / Ovaj sporazum će posebno osnažiti inženjerijske kapacitete Oružanih snaga BiH


Do sada je bh. ministarstvo sa kineskim ministarstvom narodne obrane potpisalo Memorandum o razumijevanju o suradnji u području obrane i dva protokola o donaciji vojne donacije NR Kine za BiH.

Ovi dokumenti potpisani su 2005, 2010. i 2013. godine i odnosili su se na pomoć u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, vojne tehnike i tehnologije, vojne znanosti i istraživačkog rada, vojne kulture, sporta i medicine kao i razmjene iskustava o sudjelovanju u međunarodnim operacijama podrške miru.

Na osnovu potpisanog Memorandum i Protokola, kineska strane je do sada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ukupno donirala 17 inženjerijskih strojeva koje su u proteklom periodu dodatno ojačale kapacitete OS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close